Muško zdravlje

Brak i preživljavanje raka

Objavljeno 25.08.2009.

BBC

Osobe koje su u braku imaju veće izglede da će preživjeti rak, dok najveći rizik za smrt od karcinoma prijeti pacijentima koji prolaze kroz prekid veze, objavili su američki znanstvenici.
Brak i preživljavanje raka
 

Istraživači s Indiana University su analizirali podatke prikupljene od 3,8 milijuna ljudi kojima je karcinom dijagnosticiran između 1973. i 2004. godine.

Pokazalo se kako pacijenti koji su u braku imaju 63% izgleda da će biti živi i 5 godina nakon dijagnoze, u usporedbi s 45% ispitanika koji su za vrijeme bolesti prolazili kroz razvod, objavio je časopis Cancer.

Osobe koje nikad nisu bile u braku su imale u prosjeku 57% izgleda za petogodišnje preživljavanje raka, a osobe čiji je bračni partner preminuo oko 47%.

Znanstvenici ovakve nalaze objašnjavaju negativnim utjecajem stresa.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.