Treća dob

Rizik za rak kože kod starijih osoba

Objavljeno 31.08.2009.

BBC

Osobe starije životne dobi imaju veći rizik obolijevanja od raka kože jer njihova koža gubi sposobnost korištenja imunološkog sustava kako bi se obranila, objavili su britanski znanstvenici.
Rizik za rak kože kod starijih osoba
 

Dosad se vjerovalo da je za ovu pojavu odgovoran defekt T-stanica imunološkog sustava, piše Journal of Experimental Medicine.

Istraživači s londonskog University Collegea su pratili skupinu ispitanika starih 40 i 70 godina kojima je injiciran antigen namijenjen stimulaciji imunološke reakcije T-stanica.

Kako se i očekivalo, imunološka reakcija kod starijih ispitanika je bila znatno slabija, no po prvi put je utvrđeno da se ne radi o defektu T-stanica nego o smanjenoj sposobnosti kože da uz pomoć odgovarajućih signala privuče spasonosne T-stanice.

Ipak, dodatna testiranja provedena u laboratoriju su pokazala kako je uz odgovarajući poticaj moguće ponovno početi slati ključne signale imunološkom sustavu, što sugerira kako je ovaj problem moguće riješiti.

Istraživači dodaju kako se na ovaj način može smanjiti i podložnost kožnim infekcijama kod osoba starije životne dobi.

U sljedećoj fazi studije će znanstvenici pokušati utvrditi može li se ovom metodom popraviti funkcionalnost imunološkog sustava u drugim tkivima.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.