Ostalo

Vremenska prognoza u predviđanju epidemija prehlade

Objavljeno 10.09.2009.

Reuters

Njemački znanstvenici vjeruju da će u budućnosti na temelju vremenske prognoze biti moguće predvidjeti epidemije uobičajenog virusa po imenu RSV.
Vremenska prognoza u predviđanju epidemija prehlade
 

Istraživači iz Johannes Gutenberg Universitaet u Mainzu su uočili kako povećanje broja djece hospitalizirane zbog infekcije ovim virusom koincidira s razdobljima iznimno niskih temperatura zraka.

U tim danima je zabilježeno i povećanje broja djece koja su u bolnicu primljena zbog infekcije adenovirusom i influenzom A.

Nasuprot tome, infekcije rhinovirusom, uzročnikom tzv. obične prehlade, nisu bile povezane sa zahlađenjem nego s promjenama u relativnoj vlažnosti zraka, pokazuju podaci prikupljeni od oko 3000 djece.

Najveći broj djece zaražene RSV-om je mlađe od dvije godine, te je ova infekcija najčešći uzrok hospitalizacije u toj dobi.

Istraživači vjeruju kako je predviđanjem razdoblja hladnijeg vremena moguće na vrijeme za ugroženu djecu organizirati imunizaciju antitijelima.

Za RSV ne postoji cjepivo.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.