Ostalo

Depresija smanjuje izglede za preživljavanje raka

Objavljeno 15.09.2009.

BBC

Kanadski znanstvenici s University of British Columbia vjeruju kako depresija kod pacijenata oboljelih od raka smanjuje izglede za uspješno liječenje.
Depresija smanjuje izglede za preživljavanje raka
 

Njihovo je istraživanje utemeljeno na analizi 26 ranije provedenih studija u kojima je sudjelovalo 9417 osoba oboljelih od raka, piše stručni časopis Cancer.

Pokazalo se kako je stopa smrtnosti do 25% viša među pacijentima kod kojih su uočeni simptomi depresije, a kod onih kojima je depresija i dijagnosticirana je stopa smrtnosti bila 39% viša od prosjeka.

Uočeno povećanje rizika je bilo neovisno o drugim kliničkim karakteristikama koje mogu utjecati na ishod liječenja, dodaju istraživači.

Znanstvenici vjeruju kako je ovakve nalaze moguće objasniti utjecajem depresije na djelovanje hormona i imunološkog sustava.

Ranija testiranja provedena na životinjama su pokazala kako stres može utjecati na rast tumora i širenje karcinoma organizmom.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.