Ostalo

Zaklada Ana Rukavina obilježila Svjetski dan limfoma

Objavljeno 14.09.2009.
Zagreb, 15. rujna 2009. - Povodom Svjetskog dana limfoma Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Hrvatskom udrugom leukemije i limfoma na zagrebačkom Cvjetnom trgu organizirala je niz aktivnosti kako bi se javnost upoznala s ovom teškom i, nažalost, ne tako rijetkom bolešću. Edukativno predavanje za građane u Kulturnom informativnom centru održali su neki od najvećih stručnjaka na području hematologije u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Igor Auer sa KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Slobodanka Ostojić i vms. Ljiljana Pomper sa KB Merkur.
Zaklada Ana Rukavina obilježila Svjetski dan limfoma
 

"Limfom je najčešći oblik raka limfnog tkiva, koje ima veliku ulogu u odbrani od infekcija, jer je sastavni dio odbrambenog sistema organizma. Ne postoje programi ranog otkrivanja ove bolesti, zato je jedini način za rano otkrivanje limfoma edukacija i informiranje javnosti o limfomu kao oboljenju o kojem se malo zna. Veoma je važno simptome ovog oboljenja prepoznati na vrijeme. Ranim postavljanjem dijagnoze, uz adekvatan tretman, limfom se može uspješno liječiti.", naglasio je medicinski direktor Zaklade, doc. Mirando Mrsić.

Osim informativnih štandova na Cvjetnom trgu, održana je i akcija uzimanja krvnih uzoraka za tipizaciju i upis u Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži, u kojoj se još xy Zagrepčana pridružilo Aninoj velikoj obitelji.

"Ponosna sam što je Zaklada Ana Rukavina u nešto manje od tri godine postojanja napravila puno na području edukacije javnosti o malignim bolestima leukemije, limfoma i mijeloma te što su iz hrvatskog Registra, kojeg je Zaklada proširila na više od 33 000 članova, spašena već dva života", istaknula je upraviteljica Zaklade gđa Marija Rukavina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.