Ostalo

Zabrana pušenja učinkovita u prevenciji srčanog udara

Objavljeno 23.09.2009.

BBC

Nova istraživanja pokazuju kako je zabrana pušenja na javnim mjestima uvedena u nizu zemalja Europe i Sjeverne Amerike nakon 3 godine povezana sa za trećinu manjim brojem srčanih udara.
Zabrana pušenja učinkovita u prevenciji srčanog udara
 

Dva istraživanja objavljena u znanstvenim časopisima Circulation i Journal of the American College of Cardiology sugeriraju kako je korist od zabrane pušenja mnogo veća od očekivane.

Prema dosad dostupnim podacima, zabrana pušenja je povezivana s 10%-tnim smanjenjem broja srčanih udara.

Novi su nalazi utemeljeni na podacima prikupljenima od milijuna ljudi, napominju istraživači s University of California.

Po njihovim riječima, važan čimbenik je i smanjenje broja ljudi izloženih pasivnom pušenju, poznatom faktoru rizika za krvne uguške i srčani udar.

Novi podaci pokazuju kako već godinu dana nakon zabrane pušenja dolazi do smanjenja broja srčanih udara za 17%.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.