Ostalo

Cjepivo za ovisnost o kokainu

Objavljeno 07.10.2009.

BBC

Istraživači s Yale University su razvili cjepivo koje može prepoloviti ovisnost o kokainu, pokazalo je testiranje provedeno na 55 ispitanika.
Cjepivo za ovisnost o kokainu
 

Kod 38% tretiranih ovisnika je nakon primjene cjepiva došlo do podizanja broja antikokainskih antitijela na razinu potrebnu za onemogućavanje osjećaja ugode nakon konzumacije droge.

Znanstvenici napominju kako su za postizanje ovakvog učinka potrebne opetovane injekcije cjepiva.

Testiranje je trajalo 24 tjedna, a istraživači dodaju kako cjepivo ne uništava kokain koji se nađe u organizmu, nego ga neutralizira i olakšava njegovo razlaganje od strane za to zaduženih enzima.

Na taj način kokain prestaje biti štetan za mozak, srce ili bilo koji drugi organ.

Znanstvenici vjeruju da se na ovom principu mogu tretirati ovisnosti i o ostalim drogama.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.