Ostalo

Trajne posljedice stresa u djetinjstvu

Objavljeno 11.10.2009.

Reuters

Osobe koje su imale iznimno stresno djetinjstvo žive u prosjeku znatno kraće, pokazalo je istraživanje provedeno u SAD.
Trajne posljedice stresa u djetinjstvu
 

Znanstvenici iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su prikupili podatke za 17337 osoba te su utvrdili kako je prisutnost najmanje 6 od promatranih 8 negativnih iskustava iz djetinjstva (od verbalnog i tjelesnog zlostavljanja do života s mentalno bolesnim osobama i ovisnicima o drogama) povezano sa smanjenjem očekivane životne dobi sa 79 na 61 godinu.

Stres u djetinjstvu je bilo povezan s kasnijim povećanjem rizika za bolesti srca, pluća i jetre.

Istraživači dodaju kako je poznato da stres u djetinjstvu utječe na razvoj mozga, što povećava izglede za pojavu depresije i anksioznosti, faktora rizika za niz poteškoća sa zdravljem.

Rezultate novog istraživanja je objavio American Journal of Preventive Medicine.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.