Ostalo

Napredak u istraživanju matičnih stanica

Objavljeno 12.10.2009.

Reuters

Znanstvenici s Harvarda su napravili novi korak prema sigurnijoj transformaciji običnih stanica kože u matične stanice koje se mogu razviti u bilo koji tip tkiva.
Napredak u istraživanju matičnih stanica
 

Na taj način bi se pojavila mogućnost uzgoja organa za transplantaciju utemeljenih na stanicama uzetima od samih pacijenata, te bi nestala potreba za korištenjem imunosupresivnih lijekova i rizika da će doći do odbacivanja organa.

Kako bi se izbjegla upotreba stanica podrijetlom iz embrija u istraživanjima se koriste virusi koji u ciljane stanice unose transformativne gene.

Zbog zabrinutosti da bi ovakva upotreba virusa mogla dovesti do kontaminacije novonastalih matičnih stanica, američki znanstvenici su eksperimentirali s kemijskim spojem nazvanim RepSox koji može zamijeniti 2 od 4 poznata transformativna gena, te tako dovesti do pretvaranja običnih stanica u matične stanice.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.