Treća dob

Slabiji vid - ranija smrt?

Objavljeno 14.10.2009.

Reuters

Slabiji vid kod starijih osoba je povezan s manjim očekivanim životnim vijekom, tvrde australski znanstvenici s Westmead Millennium Institute u Sydneyju.
Slabiji vid - ranija smrt?
 

Podaci prikupljeni od 3600 ispitanika koji su na početku studije bili stariji od 49 godina pokazuju kako je prisutnost poteškoća s vidom koje nije bilo moguće ispraviti bila povezana s 35% većim rizikom za smrt u sljedećih 13 godina.

Kod osoba mlađih od 75 godina su ovakve poteškoće s vidom bile povezane s ukupno dvostruko većim rizikom za smrt, objavio je časopis Archives of Ophthalmology.

Znanstvenici vjeruju da je ovakve rezultate moguće objasniti utjecajem slabijeg vida na potekoće s kretanjem, što povećava izglede za padove i društvenu izolaciju.

Također, osobe starije životne dobi koje se manje kreću u većem broju slučajeva propuštaju odlazak liječniku.

Postoji mogućnost i da su poteškoće s vidom povezane s nekvalitetnom prehranom, što može dovesti do niza bolesti, napominju istraživači.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.