Muško zdravlje

Umjerena tjelovježba smanjuje rizik za rak prostate

Objavljeno 08.11.2009.

Yahoo

Muškarci koji su redovito umjereno tjelesno aktivni imaju manje izglede da će oboljeti od raka prostate, objavili su američki znanstvenici s Duke University.
Umjerena tjelovježba smanjuje rizik za rak prostate
 

Journal of Urology piše kako se zaštitni učinak tjelovježbe odnosi i na agresivne oblike ove bolesti koje karakteriziraju brzorastući tumori.

Rezultati studije se temelje na praćenju 190 muškaraca, a pokazalo se kako je smanjenje rizika obolijevanja prisutno kod ispitanika čija je tjedna tjelesna aktivnost ekvivalentna 3-6 sati hoda.

Kod tih je ispitanika zabilježen za dvije trećine manji rizik za rak prostate, u odnosu na njihove vršnjake koji su bili manje tjelesno aktivni.

Istraživači napominju kako je tjelovježba bila povezana s manjim izgledima za obolijevanje od ove bolesti, bez obzira na čimbenike poput dobi i tjelesne mase.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.