Mladi

Utjecaj stresa na gene

Objavljeno 10.11.2009.

Yahoo

Testiranja njemačkih znanstvenika provedena na životinjama su pokazala kako stres u ranoj fazi života utječe na gene te tako rezultira poteškoćama u ponašanju.
Utjecaj stresa na gene
 

Utvrđeno je kako mladunčad izložena stresu proizvodi hormone koji uzrokuju promjene u funkciji gena te tako doživotno mijenjanju ponašanje proučavanih jedinki, objavio je stručni časopis Nature Neuroscience.

Istraživači s Instituta Max Planck u Muenchenu napominju kako je izloženost stresu u najranijoj životnoj dobi bila povezana i sa slabijim rezultatima na testovima pamćenja.

Ključnom se pokazala promjena dijela DNK koji regulira proizvodnju vazopresina, hormona stresa koji se zbog ovakvih modifikacija cijelog života izlučuje u pretjeranim količinama.

Neka ranija istraživanja su povezala izloženost stresu u djetinjstvu s većim izgledima za pojavu depresije.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.