Ostalo

Štetan utjecaj pasivnog pušenja na djecu

Objavljeno 01.12.2009.

Yahoo

Udisanje dima cigareta ponajviše šteti kardiovaskularnom sustavu djece, posebice bebama i djeci s prevelikom tjelesnom masom.
Štetan utjecaj pasivnog pušenja na djecu
 

U studiji provedenoj u SAD na Ohio State University su posljedice udisanja duhanskog dima mjerene prisutnošću markera koji ukazuje na oštećenja krvnih žila.

Pokazalo se kako su oštećenja dvostruko teža kod male djece koja još nisu ni prohodala, kao i kod starije djece koja su imala veću tjelesnu masu od ostalih svojih vršnjaka.

Znanstvenici napominju kako je kod male djece uočen četverostruko veći rizik za izloženost pasivnom pušenju nego kod ispitanika u tinejdžerskoj dobi.

Po njihovim riječima, ovakve promjene u stanju krvnih žila do kojih dolazi zbog pasivnog pušenja su poznati faktor rizika za razvoj bolesti srca u odrasloj dobi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.