Treća dob

Alzheimerova bolest povezana sa smanjenim rizikom za rak

Objavljeno 26.12.2009.

BBC

Istraživanje provedeno u SAD je pokazalo kako osobe s Alzheimerovom bolešću imaju manji rizik obolijevanja od raka, dok osobe oboljele od karcinoma imaju manje izglede za pojavu Alzheimerove bolesti.
Alzheimerova bolest povezana sa smanjenim rizikom za rak
 

Podaci prikupljeni od 3020 ispitanika starijih od 65 godina su objavljeni u stručnom časopisu Neurology.

Pokazalo se kako je prisutnost Alzheimerove bolesti na početku 13-godišnje studije bila povezana s prosječno 69% manjim rizikom za rak.

Kod ispitanika oboljelih od raka je zabilježen 43% manji rizik za Alzheimerovu bolest, dodaju istraživači s Washington University.

Znanstvenici dodaju kako nije uočena povezanost između karcinoma i vaskularne demencije.

Po njihovim riječima, u sljedećoj fazi istraživanja će se testiranja fokusirati na otkrivanje molekularnih mehanizama povezanih s ovim bolestima koji će olakšati njihovo liječenje.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.