Tjelovježba

Tjelovježbom protiv starenja

Objavljeno 05.01.2010.

BBC

Prakticiranje tjelovježbe na dugi rok je povezano s usporavanjem procesa starenja na razini stanice, tvrde njemački znanstvenici.
Tjelovježbom protiv starenja
 

Analizirajući telomere, zaštitne nastavke na kromosomima koji održavaju stabilnost stanične DNK, istraživači su utvrdili da je proces njihovog skraćivanja u ključnim stanicama imunološkog sustava znatno sporiji kod ispitanika koji su se niz godina bavili sportskim aktivnostima.

Skraćivanje telomera je uobičajena posljedica diobe stanice te povećava izglede za njezino odumiranje, dodaju znanstvenici u stručnom časopisu Circulation.

U novom istraživanju su pronađeni i dokazi kako tjelesna aktivnost dovodi do aktivacije enzima telomeraze koji pomaže pri stabilizaciji telomera.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.