Ostalo

Cigarete su opasnije rano ujutro?

Objavljeno 11.01.2010.

BBC

Pušači koji prvu cigaretu zapale odmah nakon buđenja imaju višu koncentraciju nikotina od ostalih, bez obzira na ukupno popušen broj cigareta.
Cigarete su opasnije rano ujutro?
 

Američki znanstvenici s Penn State Collegea svoje rezultate temelje na mjerenju prisutnosti kotinina, nusproizvoda nikotina i poznatog faktora rizika za rak pluća.

U studiji je sudjelovalo 250 ispitanika, a nalazi su objavljeni u stručnom časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Pokazalo se kako među osobama koje su pušile više od 20 cigareta dnevno prisutnost kotinina dramatično varira, ali je u prosjeku najveća kod onih koji prvu cigaretu popuše prije doručka, a najkasnije 30 minuta nakon buđenja.

U nekim slučajevima je kod tih ispitanika koncentracija kotinina bila 75 puta veća.

Istraživači vjeruju da će njihovi nalazi olakšati razvoj učinkovitijih metoda za pomoć pri prestanku pušenja.


 

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.