Ostalo

Identificirani novi geni povezani s leukemijom

Objavljeno 12.01.2010.

Yahoo

Istraživanje skupine europskih znanstvenika je rezultiralo otkrivanjem još četiriju genetskih inačica povezanih s povećanim rizikom obolijevanja od kronične limfocitne leukemije.
Identificirani novi geni povezani s leukemijom
 

Sada je sveukupno poznato 10 mutacija povezanih s ovim oblikom leukemije koji je najčešći kod odraslih osoba, piše časopis Nature Genetics.

Procjenjuje se da je u sveukupno 30 do 40% slučajeva leukemije kod stanovnika Europe riječ upravo o kroničnoj limfocitnoj leukemiji, posebice kod pacijenata starijih od 55 godina.

Novi su rezultati dobiveni uz pomoć tehnike analize genoma koja je već dovela do saznanja o genetskoj podlozi karcinoma dojke, prostate, testisa, mozga i debelog crijeva.

U istraživanju je sudjelovalo 2500 osoba s kroničnom limfocitnom leukemijom, a njihovo genetsko nasljeđe je uspoređeno s podacima za 5789 zdravih ispitanika iz kontrolne skupine.

Pokazalo se kako 87% oboljelih osoba ima barem jednu od identificiranih mutacija.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.