Ostalo

Novi uvid u djelovanje gena

Objavljeno 03.02.2010.

Reuters

Znanstvenici iz islandske tvrtke Decode Genetics su utvrdili kako djelovanje nekih mutacija gena povezanih s bolestima ovisi o tome jesu li naslijeđeni od oca ili od majke.
Novi uvid u djelovanje gena
 

Tako primjerice gen koji je u ranijim studijama povezivan s većim izgledima za dijabetes može čak i smanjiti rizik obolijevanja ako je naslijeđen od majke.

Slično se ponavlja i s nekim genima povezanima s obolijevanjem od raka dojke i raka kože, objavio je časopis Nature.

U istraživanju je sudjelovalo 38167 Islanđana čije se genetsko nasljeđe vrlo malo promijenilo od dolaska Vikinga prije 1000 godina.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.