Treća dob

Gen povezan s bržim razvojem demencije

Objavljeno 16.02.2010.

BBC

Britanski znanstvenici sa sveučilišta u Cambridgeu su identificirali gen koji ukazuje na povećani rizik za pojavu brzo napredujućeg ranog oblika demencije.
Gen povezan s bržim razvojem demencije
 

Gen je lociran na kromosomu 7, a podaci prikupljeni od 515 ispitanika sugeriraju kako bi ovo otkriće moglo dovesti do razvoja novih tretmana za demenciju.

Časopis Nature je objavio kako protein čiju proizvodnju kontrolira novootkriveni gen može pojačati učinak genetske mutacije za koju je već poznato da pogoduje razvoju demencije.

Posljedica je brža pojava oštećenja stanica mozga i ranije poteškoće s kognitivnim sposobnostima kod pogođenih osoba, dodaju znanstvenici.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.