Treća dob

Četvrtina žrtava moždanog udara premine u roku jedne godine

Objavljeno 18.02.2010.

Reuters

Podaci prikupljeni u SAD pokazuju kako svaka četvrta osoba koja doživi moždani udar umire u roku godinu dana od bilo kojeg uzroka, a 8% će ih ubrzo nakon prvog imati i drugi moždani udar.
Četvrtina žrtava moždanog udara premine u roku jedne godine
 

Uočeni rizici su bili dodatno povećani kod osoba starije životne dobi, posebno kod onih koji su patile od kroničnih bolesti, objavio je časopis Neurology.

Istraživači s Medical University of South Carolina svoje nalaze temelje na podacima prikupljenima od 10399 pacijenata prosječne dobi 69 godina.

Utvrđeno je i kako je gotovo 50% ispitanika preminulo u četiri godine nakon prvog moždanog udara, ili su u tom periodu imali još jedan moždani udar.

Kod sudionika istraživanja je zabilježeno i 14%-tno povećanje rizika za srčani udar na svakih 10 dodatnih godina života.

Moždani udar je treći najčešći uzrok smrti u SAD, a faktori rizika uključuju bolesti srca, povišeni krvni tlak, dijabetes i pušenje.

Procjenjuje se kako će financijski troškovi povezani s liječenjem i posljedicama moždanog udara ove godine u SAD narasti na 74 milijarde dolara.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.