Ostalo

Pušenje može povećati rizik za multiplu sklerozu

Objavljeno 10.04.2010.

Reuters

Osobe kod kojih su prisutni neki faktori rizika za multiplu sklerozu imaju dodatno povećane izglede da će zaista oboljeti ako uz to i puše, piše stručni časopis Neurology.
Pušenje može povećati rizik za multiplu sklerozu
 

Znanstvenici s Harvarda su utvrdili kako pušači s izraženijom prisutnošću proteina koji štiti od Epstein-Barr virusa imaju u prosjeku dvostruko veći rizik za multiplu sklerozu nego nepušači.

U njihovom istraživanju nije utvrđena povezanost između pušenja i djelovanje gena za koje se vjeruje da su povezani s multiplom sklerozom.

Nalazi studije se temelje na podacima prikupljenima od 442 osobe oboljele od multiple skleroze i 865 zdravih ispitanika.

Multipla skleroze pogađa oko milijun ljudi u svijetu, a njezini simptomi uključuju obamrlost i slabost u udovima, djelomični ili potpuni gubitak vida, bolove, poteškoće s hodom i nekontrolirano drhtanje.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.