Treća dob

Uobičajeni virus povećava rizik za smrt kod žena starije dobi

Objavljeno 28.04.2010.

Reuters

Žene starije životne dobi kod kojih je prisutna veća koncentracija antitijela za uobičajenu virusnu infekciju imaju veći rizik za smrt od svojih vršnjakinja.
Uobičajeni virus povećava rizik za smrt kod žena starije dobi
 

Riječ je o infekciji prouzročenoj citomegalovirusom (CMV) koja se javlja kod većine ljudi u nekoj fazi života.

Procjenjuje se kako je CMV-om prije 40. godine života zaraženo 80% ljudi.

Kod zdravih osoba CMV obično ne uzrokuje pojavu simptoma, a smatra se opasnim samo za novorođenčad i osobe s narušenim imunitetom.

Novi nalazi prikupljeni od 635 ispitanica starijih od 70 godina pokazuju kako žene s najvišom koncentracijom antitijela za CMV imaju dvostruko veći rizik za smrt u sljedeće 3 godine, objavili su američki istraživači s Johns Hopkins University.

Rizik za smrt je bio čak trostruko veći u odnosu na ispitanice koje nikad nisu bile zaražene CMV-om te nisu ni imale antitijela za njega.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.