Tjelovježba

Tjelovježba u prirodi za bolje mentalno zdravlje

Objavljeno 03.05.2010.

BBC

Samo 5 minuta tjelovježbe na otvorenom može dovesti do poboljšnja mentalnog zdravlja, tvrde britanski znanstvenici s University of Essex.
Tjelovježba u prirodi za bolje mentalno zdravlje
 

Njihovi su rezultati objavljeni u časopisu Environmental Science and Technology, a temelje se na podacima za 1250 osoba koji su prikupljeni za potrebe 10 ranijih studija.

Pokazalo se kako je redovito prakticiranje aktivnosti poput hodanja ili vožnje biciklom moguće izravno povezati s brzim popravljanjem raspoloženja i samopouzdanja kod ispitanika.

Pozitivan učinak tjelovježbe na otvorenom je bio najizraženiji kod mladih i mentalno bolesnih osoba, posebice ako se tjelesna aktivnost odvijala u blizini vodenih površina, dodaju istraživači.

Uz to, najveća korist od tjelesne aktivnosti u prirodi je bila prisutna kod ispitanika koji su bili najviše izloženi stresu ili su inače najmanje tjelesno aktivni.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.