Mladi

Izloženost nasilju i rizik za astmu

Objavljeno 17.05.2010.

Reuters

Djeca koja žive u okolini u kojoj je nasilje često imaju veći rizik za razvoj astme, pokazalo je istraživanje znanstvenika s Harvarda.
Izloženost nasilju i rizik za astmu
 

Podaci prikupljeni od 9000 djece mlađe od 9 godina nastanjene u Chicagu sugeriraju kako je astma 60% češća kod djece koja žive u dijelovima grada s višom stopom nasilja.

Istraživači napominju kako ovakav utjecaj nasilja na rizik za astmu nije bilo moguće objasniti čimbenicima poput etničkog podrijetla, prihoda, siromaštva ili nezaposlenosti, objavio je European Respiratory Journal.

Po riječima znanstvenika, štetan učinak nasilja se temelji na posljedicama kroničnog stresa koji može utjecati na živčani i imunološki sustav.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.