Tjelovježba

Tjelovježba pomaže u kontroli astme

Objavljeno 19.06.2010.

Reuters

Odrasle osobe koje imaju poteškoća u kontroli astme uz pomoć lijekova mogu imati koristi od redovite tjelovježbe, kažu kanadski znanstvenici s York University u Torontu.
Tjelovježba pomaže u kontroli astme
 

U studiji u kojoj je sudjelovalo 36 osoba s astmom koje su u većini slučajeva koristile lijekove namijenjene prevenciji napadaja astme.

Svi su se sudionici vrlo rijetko bavili tjelovježbom, no za potrebe istraživanja ih je polovica uključena u program nadziranih aerobnih tjelesnih aktivnosti najmanje tri puta tjedno po 30 minuta.

Pokazalo se kako je redovita tjelovježba nakon tri mjeseca dovela do znatnog poboljšanja u kontroli simptoma astme i s tim povezane kvalitete života ispitanika.

Rezultate istraživanja je objavio European Respiratory Journal.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.