Mladi

Nova studija povezuje konzumaciju marihuane i depresiju

Objavljeno 08.07.2010.

Reuters

Tinejdžeri koji puše marihuanu imaju veće izglede za razvoj depresije, sugerira istraživanje nizozemskih znanstvenika objavljeno u American Journal of Epidemiology.
Nova studija povezuje konzumaciju marihuane i depresiju
 

Istraživači napominju kako nisu uspjeli dokazati da je za uočeno povećanje rizika odgovoran negativan utjecaj toksina iz marihuane na mozak, te da postoji mogućnost presudnog utjecaja nekog drugog čimbenika povezanog s ovakvim ponašanjem adolescenata koji uz povećanje izgleda za depresiju paralelno dovodi do sklonosti prema konzumaciji marihuane.

U novoj su studiji korišteni podaci prikupljeni od 50000 ispitanika iz 17 zemalja.

U prosjeku su osobe koje su konzumirale marihuanu prije 17. godine imale 50% veći rizik da će patiti od depresije, bez obzira na ostale faktore poput pušenja cigareta, pijenja alkohola, te prisutnosti fobija ili anksioznosti.

U nekim ranijim istraživanjima je konzumacija marihuane već povezana s većim izgledima za psihozu.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.