Mladi

Negativan utjecaj dijabetesa 2 na kognitivne funkcije

Objavljeno 09.08.2010.

Yahoo

Dijabetes tipa 2 može već kod tinejdžera izazvati slabljenje kognitivnih funkcija, tvrde istraživači s New York University.
Negativan utjecaj dijabetesa 2 na kognitivne funkcije
 

Po njihovim riječima, radi se o novom dokazu za potencijalna oštećenja mozga kod osoba koje od dijabetesa tipa 2 pate niz godina.

Prema podacima prikupljenima u SAD, dijabetes tipa 2 - najčešće prouzročen pretilošću - sada čini 40% svih slučajeva dijabetesa kod djece.

Novi nalazi su dobiveni praćenjem 18 pretilih tinejdžera s dijabetesom tipa 2 te 18 njihovih zdravih, ali pretilih vršnjaka.

Pokazalo se kako je dijabetes tipa 2 povezan sa slabijim rezultatima na testiranjima sposobnosti održavanja pozornosti i planiranja.

Uz to, tinejdžeri s dijabetesom tipa 2 su imali lošije rezultate na provjerama pamćenja i testovima inteligencije, objavio je stručni časopis Diabetologia.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.