Mladi

Dugotrajne posljedice stresa u djetinjstvu

Objavljeno 16.08.2010.

BBC

Izloženost stresu u djetinjstvu dovodi do povećanja izgleda za poteškoće sa zdravljem u odrasloj dobi te veći rizik za raniju smrt, objavili su američki znanstvenici s University of Pittsburgh.
Dugotrajne posljedice stresa u djetinjstvu
 

Neke ranije studije su već pokazale da stres u djetinjstvu prouzročen siromaštvom ili zlostavljanjem može dovesti do povećanja rizika za bolesti srca, upala i ubrzanja procesa starenja stanica, te očekivano trajanje života smanjiti za 7 do 15 godina.

Novi nalazi prikupljeni od 200 tinejdžera su potvrdili kako ispitanici koji su odrastali u siromaštvu imaju veće izglede za pojavu prvih znakova bolesti srca već u tako ranoj životnoj dobi.

Rizik za povećani krvni tlak i prve znakove ateroskleroze je bio najveći kod najsiromašnijih tinejdžera, dodaju istraživači.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.