Treća dob

Studija o povezanosti dijabetesa i Alzheimerove bolesti

Objavljeno 27.08.2010.

Yahoo

Istraživanje provedeno u Japanu je pokazalo kako rezistencija na inzulin i dijabetes tipa 2 povećavaju rizik za razvoj naslaga proteina u mozgu povezanih s Alzheimerovom bolešću.
Studija o povezanosti dijabetesa i Alzheimerove bolesti
 

Nakon što su u obzir uzeli ostale čimbenike koji bi mogli utjecati na rezultate, znanstvenici sa sveučilišta u Fukuoki su izračunali kako osobe s najvišom koncentracijom inzulina imaju 6 puta veći rizik za ove naslage proteina u mozgu.

Ispitanici s najizraženijom rezistencijom na inzulin (smanjenom sposobnošću stanica da učinkovito koriste ovaj hormon) su imali 5 puta veći rizik za nastanak ovih naslaga, piše časopis Neurology.

Vjeruje se da su ovakve naslage proteina jedan od glavnih uzroka uništenja stanica mozga kod oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici dodaju kako je i prisutnost gena po imenu ApoE4, dobro poznatog čimbenika koji pridonosi razvoju Alzheimerove bolesti, bila povezana s većim rizikom za povišenje koncentracije šećera u krvi te rezistencijom na inzulin.

Brojne ranije studije su već ukazale na povezanost slabljenja kognitivnih sposobnosti i demencije s prisutnošću dijabetesa tipa 2, no sada je po prvi put potvrđen uzrok ove pojave.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.