Treća dob

Nova metoda ranog otkrivanja rizika za demenciju

Objavljeno 15.09.2010.

Telegraph

Američki znanstvenici s Washington University vjeruju da će njihovo otkriće omogućiti identifikaciju osoba s velikim rizikom za demenciju već u dobi od 25 godina.
Nova metoda ranog otkrivanja rizika za demenciju
 

Kako je objavio časopis Proceedings of the National Academy of Sciences, to će omogućiti tretiranje demencije desetljećima prije pojave prvih simptoma.

Prema novim rezultatima, proces kojim mozak pretvara šećer u energiju, tzv. aerobna glikoliza, je izravno povezan sa stvaranjem naslaga amiloidnih proteina u mozgu.

Ove su naslage prisutne kod osoba s demencijom i vjeruje se da izazivaju razvoj simptoma poput slabljenja pamćenja.

U novoj studiji je utvrđeno i kako je aerobna glikoliza najizraženija upravo u dijelovima mozga u kojima kod dementnih osoba dolazi do stvaranja naslaga amiloidnih proteina.

Znanstvenici dodaju kako je ova poveznica bila očita već kod ispitanika koji su bili u dobi od 25 godina.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.