Ostalo

Identificirana skupina gena povezanih s pretilošću

Objavljeno 12.10.2010.

Business Week

Nova istraživanja objavljena u časopisu Nature Genetics su rezultirala otkrićem većeg broja gena koji povećavaju sklonost prikupljanju suvišnih kilograma.
Identificirana skupina gena povezanih s pretilošću
 

U studiji znanstvenika s Institute of Metabolic Science u Cambridgeu je identificirano 18 genetskih inačica povezanih s pretilošću, te je potvrđena uloga u razvoju pretilosti za još 14 ranije otkrivenih varijanta.

Odvojeno istraživanje iste skupine znanstvenika je rezultiralo otkrićem 13 inačica gena koje utječu na smještanje masnog tkiva u predjelu abdomena ili bedara.

Znanstvenici napominju kako na temelju ovih gena nije moguće predvidjeti izglede za razvoj pretilosti jer još nije poznato na koji su način povezani sa stjecanjem viška kilograma.

Uz to, bez obzira na genetsko nasljeđe okolina i stil života još uvijek imaju ključni utjecaj na tjelesnu masu, upozoravaju istraživači.

Novi su rezultati utemeljeni na analizi podataka prikupljenih od oko 200000 ispitanika za potrebe 46 ranijih studija.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.