Ostalo

Laser umjesto rendgena?

Objavljeno 13.10.2010.

BBC

Američki znanstvenici s University of Michigan vjeruju da će prijenosni uređaji utemeljeni na djelovanju lasera u budućnosti moći barem dijelom zamijeniti rendgen.
Laser umjesto rendgena?
 

Po njihovom mišljenju, nova tehnika bi mogla postati široko dostupna u roku od 5 godina.

Riječ je o primjeni tzv. Ramanove spektroskopije, tj. mjerenja intenziteta i valne duljine raspršene svjetlosti na određenom uzorku tkiva.

Znanstvenici smatraju da se na ovaj način mogu uočiti i najmanje promjene koje su rani znaci raka dojke, osteoporoze, kvarenja zuba itd.

Po njihovom mišljenju, to bi dovelo do brže, jeftinije i preciznije dijagnoze niza bolesti.

Ramanova spektroskopija se već koristi u kemijskoj i farmaceutskoj industriji.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.