Tjelovježba

Joga ublažava simptome fibromijalgije

Objavljeno 18.10.2010.

Business Week

Osmotjedno prakticiranje joge je kod osoba pogođenih fibromijalgijom dovelo do značajnog ublažavanja simptoma poput bola, umora i anksioznosti.
Joga ublažava simptome fibromijalgije
 

U istraživanju američkih znanstvenika s Oregon Health & Science University su sudjelovale 53 žene kojima je dijagnosticirana fibromijalgija, a 25 ispitanica je uključeno u program prakticiranja joge 2 sata tjedno.

Nakon 8 tjedana je u grupi ispitanica koje su se bavile jogom zabilježeno značajno ublažavanje simptoma, uz izražena poboljšanja kvalitete sna i raspoloženja, objavio je časopis Pain.

Za fibromijalgiju ne postoji lijek, a prema dostupnim podacima u SAD od nje pati 11-15 milijuna ljudi, od čega je 80-90% žena.

U nekim ranijim istraživanjima je utvrđeno kako prakticiranje tai-chija također može dovesti do ublažavanja simptoma fibromijalgije.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.