Treća dob

Redovite šetnje mogu usporiti slabljenje mentalnih sposobnosti

Objavljeno 01.12.2010.

Yahoo

Kod osoba koje prehodaju oko 8 kilometara tjedno se bilježi usporavanje pada mentalnih sposobnosti povezanih s Alzheimerovom bolešću, objavili su američki znanstvenici.
Redovite šetnje mogu usporiti slabljenje mentalnih sposobnosti
 

Istraživači s University of Pittsburgh dodaju kako je ovakva ili slična tjelesna aktivnost imala pozitivan utjecaj na kognitivne sposobnosti i kod osoba kojima nije bio potvrđen ovaj oblik demencije.

Podaci prikupljeni tijekom 10 godina od 426 ispitanika u dobi od 78 do 81 godine pokazuju i kako je tjelesna aktivnost imala najjači pozitivan učinak na dijelove mozga koji su povezani s učenjem i pamćenjem.

Istraživači napominju kako tjelesna aktivnost smanjuje izglede za pretilost, dijabetes i povišeni krvni tlak, redom faktore rizika za Alzheimerovu bolest.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.