Muško zdravlje

Znanstvenici: Više vožnje bicikla znači manje spermija

Objavljeno 11.12.2010.

Hina

Muškarci koji najmanje 5 sati tjedno provedu vozeći bicikl imaju manje spermija nego oni koji to ne čine, tvrde američki znanstvenici sa sveučilišta u Bostonu.
Znanstvenici: Više vožnje bicikla znači manje spermija
 

Prijašnja istraživanja o povezanosti vožnje bicikla i urinarnih tegoba, slabe kvalitete i manjka spermija rađena su sa sportašima pa je bilo sumnje u rezultate jer sportaši uzimaju preparate koji su mogli utjecati na rezultate.

Znanstvenici iz Bostona su istraživanje proveli na uzorku 2200 "običnih" muškaraca koji posjećuju klinike za plodnost.

Prvo su gledali razliku među onima koji redovno vježbaju i ispitanicima koji to ne rade, ali nisu vidjeli razliku.

Međutim, kad su znanstvenici pogledali rezultate prema posebnom tipu vježbanja, otkrili su da oni koji voze bicikl imaju dvostruko veću vjerojatnost da će imati manji broj spermija ili da će biti manje pokretljivi.

Autori istraživanja ipak upozoravaju da je ispitivanje rađeno među muškarcima koji već posjećuju klinike za plodnost, odnosno među populacijom koja ima problema sa svojim spermijima.


Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.