Tjelovježba

Tjelesna aktivnost smanjuje rizik za polipe na debelom crijevu

Objavljeno 03.03.2011.

BBC

Osobe koje su često tjelesne aktivne imaju za trećinu manji rizik za pojavu polipa povezanih s rakom debelog crijeva, sugerira analiza 20 ranije provedenih studija.
Tjelesna aktivnost smanjuje rizik za polipe na debelom crijevu
 

Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih oblika karcinoma, napominju američki znanstvenici s Washington University u St. Louisu.

British Journal of Cancer piše kako je redovita tjelesna aktivnost bila povezana sa 16% manjim izgledima da će se polipi debelog crijeva uopće pojaviti, te s 35% manjim rizikom za pojavu velikih ili uznapredovalih polipa.

Većina karcinoma debelog crijeva se razvija od polipa.

Procjenjuje se kako svaka četvrta osoba do 50. godine ima najmanje jedan polip, a do 70. godine su polipi prisutni kod polovice ljudi te dobi.

Istraživači napominju kako se samo mali broj polipa razvije u rak debelog crijeva.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.