Treća dob

Matične stanice u terapiji za Alzheimerovu bolest

Objavljeno 07.04.2011.

Yahoo

U eksperimentima provedenima u SAD su matične stanice po prvi put transformirane u tip stanica mozga koje uništava Alzheimerova bolest.
Matične stanice u terapiji za Alzheimerovu bolest
 

Istraživači s Northwestern University u Chicagu su koristili embrionalne matične stanice i jedan oblik stanica kože.

Nakon što su ovako proizvedeni neuroni implantirani laboratorijskim životinjama pokazalo se kako funkcioniraju jednako kao i prirodne stanice mozga.

Odumiranje stanica mozga kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću dovodi do poteškoća s pamćenjem i snalaženjem u prostoru.

Postignuti napredak će omogućiti razvoj velikog broja neurona u laboratorijskim uvjetima te znatno ubrzati testiranja novih lijekova za Alzheimerovu bolest, kažu istraživači.

Rezultate nove studije je objavio časopis Stem Cells.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.