Ostalo

"Superbakterije" sve češće u Europi

Objavljeno 07.05.2011.

BBC

Infekcije bakterijama otpornima na antibiotike su učestalije nego ikad, upozoravaju europski stručnjaci u časopisu Lancet Infectious Diseases.
"Superbakterije" sve češće u Europi
 

Procjenjuje se kako tzv. superbakterije u EU godišnje odnose više od 25000 života.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra kako je situacija postala kritična jer su sve češće bakterije protiv kojih nisu učinkoviti niti najnoviji antibiotici.

Jedan od takvih primjera su bakterije s genom NDM-1 koje su raširene u Indiji, a sve češće se otkrivaju kod pacijenata i u ostatku svijeta.

Po riječima stručnjaka, potrebno je uložiti veće napore u razvoj novih lijekova.

Uzrok ovakve situacije leži u pretjeranoj i nepravilnoj upotrebi antibiotika, što povećava izglede za razvoj rezistencije kod bakterija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.