Ostalo

Zuerich: Na referendumu podržan "samoubilački turizam"

Objavljeno 16.05.2011.

Yahoo

Stanovnici najnaseljenijeg švicarskog kantona Zuericha su na nedjeljnom referendumu velikom većinom podržali nastavak dosadašnje prakse asistiranog suicida.
Zuerich: Na referendumu podržan "samoubilački turizam"
 

Pomoć pri suicidu u Švicarskoj je legalna od 1941. godine i posljednje ankete pokazuju da ono i dalje ima potporu među velikom većinom stanovništva, koje vjeruje da pojedinac ima pravo sam odlučiti kako će i kada umrijeti.

Potpuna zabrana koju je predložila Evangelistička demokratska unija je odbačena s 85% glasova, a zabrana asistiranog suicida za strance je odbačena sa 78% glasova.

Posljednjih je godina Zuerich često bio na naslovnicama zbog tzv. "samoubilačkog turizma", teško bolesnih stranaca koji dolaze u grad kako bi im udruga Dignitas omogućila dostojanstvenu smrt.

Dignitas je osnovan 1998. godine.

Njegova je temeljna ideja bila pomoći smrtno oboljelim osobama da svoj život završe kada oni to žele, no uz pomoć kvalificiranog medicinskog osoblja.

Riječ je uglavnom o teško bolesnim ljudima, a kod nekih bol ili psihičke smetnje postaju toliko snažne da u potpunosti preuzmu kontrolu nad njihovim svakodnevnim životom.

U slučaju da se bilo tko od njih predomisli i poželi odustati o uzimanja smrtonosne količine lijekova, procedura se prekida.

Potpomognuto samoubojstvo ne smije se izvršiti ukoliko se procijeni da je neka osoba pomagala pri usmrćivanju druge zbog vlastite materijalne koristi.

Po podacima Dignitasa tijekom 2010. njihove usluge iskoristilo je 1138 osoba, među kojima je bilo najviše Nijemaca (592), zatim Francuza (102), te nekoliko desetaka osoba iz Italije, Španjolske i SAD-a.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.