Ostalo

Veliki uspjeh eksperimentalne terapije za leukemiju

Objavljeno 12.08.2011.

Yahoo

Testiranja provedena na 3 pacijenta su ukazala na veliki potencijal terapije koja se za uništavanje stanica kronične limfocitne leukemije koristi stanicama imunološkog sustava.
Veliki uspjeh eksperimentalne terapije za leukemiju
 

Kronična limfocitna leukemija (KLL) je maligna bolest bijelih krvnih stanica, koje se nazivaju limfociti, i koju karakterizira spor, ali progresivan porast broja tih stanica u krvi i koštanoj srži.

Američki znanstvenici s University of Pennsylvania su svoje rezultate objavili u časopisima Science Translational Medicine i New England Journal of Medicine.

Godinu dana nakon terapije bolest se kod dva pacijenta potpuno povukla, a kod jednog je stanje znatno poboljšano.

Novi pristup liječenju se sastoji u uspješnom dodavanju novih gena T-stanicama imunološkog sustava koje su zbog toga stekle sposobnost uništavanja stanica KLL-a.

T-stanice na ovaj način uništavaju viruse, no sada su po prvi put upotrijebljene u borbi protiv raka.

Druge skupine znanstvenika već rade na mogućnosti primjene ovog pristupa u liječenju drugih tipova karcinoma.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.