Ostalo

Genetski faktori rizika za multiplu sklerozu

Objavljeno 15.08.2011.

BBC

Skupina britanskih znanstvenika je identificirala 29 genetskih faktora rizika za razvoj multiple skleroze, objavio je časopis Nature.
Genetski faktori rizika za multiplu sklerozu
 

Dosad je sveukupno otkriveno 57 genetskih varijacija povezanih s izgledima za obolijevanje od multiple skleroze.

Stručnjaci očekuju kako će novi rezultati olakšati utvrđivanje faktora rizika za multiplu sklerozu te pridonijeti potrazi za novim terapijama.

Većina gena izdvojenih u novoj studiji je povezana s imunitetom, što podupire mišljenje po kojem je multipla skleroza prouzročena problemima u funkciji imunološkog sustava.

Vjeruje se kako su geni samo jedan od čimbenika u pojavi ove bolesti, te kako važnu ulogu imaju i vitamin D i virusne infekcije.

U novom istraživanju provedenom na sveučilištima u Oxfordu i Cambridgeu je analiziran genom gotovo 10000 pacijenata s multiplom sklerozom i više od 15000 zdravih ispitanika iz kontrolne skupine.

Procjenjuje se kako multiplu sklerozu ima 2,5 milijuna ljudi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.