Ostalo

"Elektronska tetovaža" za praćenje stanja pacijenata

Objavljeno 17.08.2011.

BBC

Časopis Science je objavio rezultate testiranja koji ukazuju na mogućnost primjene svojevrsne elektronske tetovaže za praćenje rada srca i mozga kod pacijenata.
"Elektronska tetovaža" za praćenje stanja pacijenata
 

Riječ je o senzoru tanjem od ljudske vlasi (oko 50 mikrometara) koji se pričvršćuje za kožu poput privremenih tetovaža, te se može pomicati zajedno s kožom bez opasnosti od loma.

Senzor kao izvor energije može koristiti sunčevo ili elektromagnetsko zračenje.

Američki znanstvenici s University of Illinois vjeruju kako ovakvi minijaturni senzori mogu zamijeniti standardnu bolničku opremu s nizom kabela, žica i monitora.

Dosadašnja testiranja su pokazala kako senzori ostaju funkcionalni duže od 24 sata, te pri tome ne izazivaju iritaciju kože.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.