Ostalo

Sastojci koralja štite od sunčevih ultraljubičastih zraka

Objavljeno 01.09.2011.

BBC

Znanstvenici s londonskog King's Collegea vjeruju da je moguće sintetizirati sastojke koralja koji ovim organizmima pružaju prirodnu zaštitu od ultraljubičastih zraka.
Sastojci koralja štite od sunčevih ultraljubičastih zraka
 

Nakon proučavanja genetskih i biokemijskih procesa karakterističnih za ugrožene koralje u blizini australske obale, istraživači su izdvojili nekoliko njihovih sastojaka za koje vjeruju da mogu pomoći u razvoju tableta namijenjenih sigurnom izlaganju suncu.

Uskoro se očekuje i početak testiranja na uzorcima ljudske kože.

Proces će uključivati kopiranje genetskog koda koralja kako bi se dobili ciljani sastojci te zatim uz pomoć laboratorijskih bakterija proizvele velike količine potrebnog materijala.

Koralji ovu zaštitu od ultraljubičastih zraka u prirodi razvijaju uz pomoć algi, a prenose je i na ribe koje se hrane koraljima.

Znanstvenici vjeruju kako će njihov proizvod pružati zaštitu i očima ljudi izloženih suncu.

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.