Ostalo

Virusom protiv raka

Objavljeno 02.09.2011.

BBC

Časopis Nature je objavio rezultate nove studije kanadskih znanstvenika koji ukazuju na mogućnost korištenja virusa u liječenju raka.
Virusom protiv raka
 

Istraživači s University of Ottawa su po prvi put dokazali da modificirani virus nakon injiciranja u krvotok može selektivno ciljati stanice raka.

Dosad provedeni eksperimenti uz sudjelovanje 23 pacijenta su potvrdili kako je ovim pristupom zdravo tkivo ostalo netaknuto.

Kod svih ispitanika se karcinom već bio proširio organizmom.

Korišten je modificirani virus po imenu JX-594 koji je znanstvenicima bio poznat zbog uloge u razvoju cjepiva za velike boginje.

JX-594 se za razmnožavanje koristio kemijskim mehanizmima karakterističnima za rak te je zbog toga njegovo djelovanje bilo ograničeno na tumore kojima je zaustavljen rast.

U sljedećoj fazi studije istraživači planiraju viruse upotrijebiti za preciznu primjenu velikih doza lijekova.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.