Muško zdravlje

Pretjerana konzumacija alkohola povećava rizik za rak želuca

Objavljeno 02.11.2011.

Yahoo

Muškarci koji dnevno popiju više od 4 doze alkohola imaju veći rizik obolijevanja od raka želuca, objavio je American Journal of Clinical Nutrition.
Pretjerana konzumacija alkohola povećava rizik za rak želuca
 

Znanstvenici s Institut Catala d'Oncologia u Barceloni su ove nalaze dobili analizom podataka za više od 500000 odraslih ispitanika iz cijele Europe.

Rizik za rak želuca je bio najveći ako se pretjerana konzumacija alkohola sastojala od piva.

Istraživači napominju kako je povezanost unosa alkohola i obolijevanja od raka želuca bila slabije izražena kod žena.

Prevelika konzumacija alkoholnih pića je već povezivana s većim rizikom obolijevanja od karcinoma grla i usne šupljine te pojavom oštećenja jetre.

Važni faktori rizika za rak želuca su i pušenje, česti unos mesa i mesnih prerađevina te infekcija bakterijom Helicobacter pylori.

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.