Ostalo

Mogućnost primjene svjetlosti u liječenju raka

Objavljeno 09.11.2011.

BBC

Znanstveni časopis Nature Medicine je objavio rezultate studije koji ukazuju na mogućnost aktivacije lijekova za rak uz pomoć infracrvenih zraka svjetlosti.
Mogućnost primjene svjetlosti u liječenju raka
 

Američki istraživači s National Cancer Institute su utvrdili kako je moguće stvoriti lijekove koji bi se pričvrstili uz tumore te bi tek nakon toga bili aktivirani ciljanim izlaganjem infracrvenim zrakama.

Na ovaj način bi se izbjegla oštećenja okolnog zdravog tkiva.

Djelovanje novih lijekova bi se temeljilo na antitijelu sposobnom za vezivanje uz proteine na površini stanica raka te molekuli nazvanoj IR700 koju aktivira infracrvena svjetlost.

Dosad je novi pristup borbe protiv tumora uspješno ispitan samo na laboratorijskim miševima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.