Mladi

Zagrijavanje smanjuje rizik za sportske ozljede

Objavljeno 21.11.2011.

Reuters

Vježbe zagrijavanja prije treninga ili utakmica smanjuju izglede za ozljede koljena i gležnja, pokazuju podaci prikupljeni od djevojčica koje treniraju nogomet i košarku.
Zagrijavanje smanjuje rizik za sportske ozljede
 

U istraživanju američkih znanstvenika s Northwestern Feinberg School of Medicine u Chicagu je sudjelovalo 1500 ispitanica koje su pohađale srednju školu.

Njihovo zagrijavanje je trajalo prosječno 20 minuta, a rizik za ozljede je smanjen za 35-45%.

Znanstvenici napominju kako je zagrijavanje posebno važno kod djevojčica jer se njihovi mišići unatoč povećanju visine u pubertetu ne razvijaju jednako kao i kod dječaka iste dobi.

Zbog toga tinejdžericama prijeti prosječno 2-10 puta veći rizik za ozljede koljena nego tinejdžerima, piše časopis Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(34)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.