Ostalo

Uzimanje statina smanjuje smrtnost od gripe

Objavljeno 19.12.2011.

Reuters

Novo istraživanje sugerira kako su statini, lijekovi namijenjeni snižavanju koncentracije kolesterola u krvi, povezani sa smanjenjem stope smrtnosti kod oboljelih od gripe.
Uzimanje statina smanjuje smrtnost od gripe
 

Journal of Infectious Diseases je objavio rezultate koje su stručnjaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prikupili od oko 3000 pacijenata hospitaliziranih zbog potvrđene dijagnoze gripe.

Istraživači vjeruju kako ovi nalazi ukazuju na mogućnost primjene statina u liječenju teških slučajeva gripe.

Pokazalo se kako je uzimanje statina moguće dovesti u vezu s prosječno 41% manjim rizikom za smrt pacijenata, čak i nakon što su u obzir uzeti ostali čimbenici poput cijepljenja protiv gripe, uzimanja antivirusnih lijekova, dobi pacijenata, te eventualne prisutnosti bolesti srca, pluća ili bubrega.

U nekim ranijim studijama je utvrđeno i kako je uzimanje statina povezano s manjim izgledima za smrt osoba oboljelih od raka pluća.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.