Muško zdravlje

Uzimanje statina i manji rizik za smrt od raka prostate

Objavljeno 04.01.2012.

Yahoo

Muškarci koji uzimaju statine, lijekove namijenjene snižavanja koncentracije kolesterola u krvi, imaju manji rizik za smrt od raka prostate.
Uzimanje statina i manji rizik za smrt od raka prostate
 

U istraživanju provedenom na University of Medicine and Dentistry of New Jersey su korišteni podaci za 380 pacijenata umrlih od raka prostate te 380 zdravih muškaraca iste životne dobi.

Utvrđeno je kako su preminuli pacijenti statine uzimali u 63% slučajeva manje nego ispitanici koji su preživjeli, piše časopis Cancer.

Američki znanstvenici dodaju kako su neke ranije provedene studije već pokazale da je kontrola koncentracije kolesterola u krvi povezana s manjim izgledima obolijevanja od raka prostate.

Po njihovim riječima, to je moguće objasniti činjenicom da je kolesterol glavno "gorivo" za stanice raka.

Prema podacima prikupljenima u SAD, rak prostate se javlja kod svakog šestog muškarca, a 1 od 36 muškaraca će i umrijeti od ove bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.