Ostalo

"Popravak" oštećenja nastalih srčanim udarom

Objavljeno 26.04.2012.

Yahoo

Znanstvenici s University of California su u eksperimentima provedenima na miševima pretvorili tkivo srca oštećeno srčanim udarom u tkivo s normalnom funkcijom.
"Popravak" oštećenja nastalih srčanim udarom
 

Američki istraživači vjeruju kako je ovakav pristup moguće primijeniti i na tretiranje ljudi koji su doživjeli srčani udar te smanjiti potrebu za transplantacijama srca.

Nova se metoda temelji na reprogramiranju stanica koje su tijekom srčanog udara ostale bez kisika i odumrle te njihovoj transformaciji u potpuno funkcionalne stanice srca.

To je postignuto uz pomoć injiciranja triju gena, inače uključenih u razvoj srca u embrionalnoj fazi, direktno u oštećene dijelove tkiva.

Do transformacije u funkcionalno tkivo je došlo u roku od mjesec dana, a dodatna poboljšanja su zabilježena nakon 3 mjeseca.

Znanstveni časopis Nature piše i kako bi se sličan postupak mogao upotrijebiti u liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.